Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 9 de juny del 2020

La matrícula de 1r dels graus públics costarà el curs vinent entre 1.202 i 1.801 €

Vuit anys després que la Generalitat apujés les matrícules universitàries un 60% d’un curs a un altre, el Govern català ha decidit rebaixar els preus del curs vinent un 30%. D’aquesta manera, l’erari passa d’assumir el 75% del cost d’una plaça universitària a fer-se càrrec d’un 85% com a mínim.

Finalment, el compromís de reduir els preus que es va associar a l’aprovació, l’abril, dels pressupostos de la Generalitat, tot i que estan pendents de ser reelaborats per culpa de la Covid-19, s’ha materialitzat en el projecte de decret de preus per a l’any vinent que Universitats va donar a conèixer la setmana passada.

L’anunci va arribar una setmana després que la Conferència General de Política Universitària del Ministeri d’Universitats prengués un acord que obliga a rebaixar els preus dels graus que imparteixen les universitats públiques de les comunitats autònomes on els estudis superiors són més cars.


Les noves matrícules

El nou decret de preus, pendent de publicar-se al DOGC, comporta que un primer curs complet (60 crèdits) dels graus universitaris catalogats com de coeficient d’estructura docent A (ADE, Dret, Educació Infantil o Educació Primària, per exemple) costi a partir del curs vinent 1.202 euros, amb els 141 euros de taxes per serveis acadèmics i administratius incloses; si els estudis han estat classificats com de coeficient B (Comunicació Audiovisual, Periodisme, Psicologia…), el preu serà de 1.643 euros, i si formen part del C (com és el cas de les enginyeries, Infermeria o Medicina), de 1.801. Fins ara, la forquilla de preus anava dels 1.657 e. (coeficient A) als 2.513 del C.

Recàrrecs més assequibles

Els recàrrecs als quals els estudiants han de fer front quan es matriculen per segona, tercera o quarta vegada d’un crèdit també han estat objecte d’una rebaixa substancial. Així, en el cas de les enginyeries, per exemple (un dels àmbits on és freqüent la repetició de matèries), les segones matricules d’un crèdit passaran de 49 a 31 euros, i les terceres de 106 a 74. El preu del crèdit d’aquests estudis en primera matrícula ha quedat fixat en 27,67 euros.

El projecte de decret manté les bonificacions i exempcions de l’anterior, tot i que no es recuperen les rebaixes que beneficiaven fins al 2012 les famílies monoparentals.

Beques Equitat

Universitats ha anunciat en paral·lel que mantindrà les beques Equitat (la fórmula que es va implantar per mitigar els efectes de l’augment del preu de les matrícules a partir del curs 2012-2013) per als  estudiants amb un nivell de renda familiar més baix, que podran seguir beneficiant-se d’aquests ajuts. Cal veure, no obstant, les dimensions del col·lectiu que s’hi podrà acollir, donat que tradicionalment aquests ajuts han arribat a menys estudiants dels que s’esperava o s’havia anunciat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada